Programok
vissza

Sporttáplálkozás

Sporttáplálkozás

Utánpótlás korosztályoknál nagyon fontos szempont, hogy a táplálkozásnak nem csak a sportolás során leadott teljesítményt, az edzések fejlesztő hatását kell fedeznie, de a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell. Így kiemelten fontos a tápanyagok megfelelő egyensúlya, a megfelelő fehérjebevitel, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A rosszul megválasztott étrend ronthatja a sportoló teljesítményét. Az étkezési mintázat, szokások ebben a korosztályban alakulnak ki. Ilyenkor lehet a sportolót, gyermeket rászoktatni a napi ötszöri étkezésre, a megfelelő rostanyag bevitelre, a szükséges folyadékfogyasztásra - mely szokások egész felnőtt korát meghatározzák és befolyásolják - még akkor is, ha a sportolást esetleg már abbahagyta.

Hogyan segíthet a megfelelő táplálkozás egy utánpótlás korú sportolónak az edzésben, vagy versenyzés alatt?

Mi felel meg a sportoló kamasz szükségleteinek?

Mit egyen gyermekem, ha az iskolából úgy esik be edzésre? Mit egyen mérkőzés után? 

Természetesen annak, hogy valaki sikeres sportoló lehessen, nagyon sok összetevője van, de egy biztos, a tudatos táplálkozás már gyermekkortól kezdve elengedhetetlen feltétele a megfelelő sportteljesítménynek!

Ezzel az anyaggal nyújtunk segítséget alsóbb korosztályokban a szülőknek, illetve az idősebb játékosainknak, hogy mit, mikor és mennyi tápanyagot kell bevinni ahhoz, hogy a pályán a játékosok teljesítményüket maximalizálni tudják!

A táplálkozás alapszabályai

- Figyeljünk a megfelelő napi energiabevitelre! 

Ez egy nagyon fontos szempont, hiszen egyrészt a bevitt energiának elegendőnek kell lennie a serdülő növekedéshez és fejlődéshez, másrészt biztosítania kell a megfelelő sportteljesítményt is. Problémát jelenthet az energiabevitel túlzott eltolódása, mert sokan nincsenek tisztában a szükséges „üzemanyag-mennyiséggel”, így van, aki túl sok kalóriát visz be, van, aki pedig túl keveset. A szükséges energia mennyiség személyre szabott, InBody méréssel meghatározható.

- Rendszeresen, napi többszöri étkezés! 

Az izomzat fejlődéséhez és a megfelelő teljesítmény fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres energiabevitel és az étkezések megfelelő időzítése edzés előtt, alatt és után. Az étkezések napi legalább három, de inkább 5-6 alkalomra legyenek elosztva a szükséges energiaszint fenntartása érdekében.

- Biztosítsuk az összes tápanyagot és a megfelelő mennyiséget! 

A szervezet optimális működése miatt elengedhetetlen a megfelelő fehérje, szénhidrát, valamint zsír bevitel. A fokozott fizikai aktivitás miatt megnövekedett energiaigény révén, közel 2-4-szer többet kell ennie napi szinten egy sportoló gyermeknek a nem sportoló társakhoz viszonyítva.

- Pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat! 

A sportoló gyermeknek magas az ásványi anyag és vitamin igénye, ezért ezek pótlására figyelmet kell fordítani. A vashiány például fáradékonyságot, sápadtságot okozhat, ezt húsok és belsőségek fogyasztásával lehet elkerülni. A kalcium a csontok, izomzat fejlődéséhez szükséges, mely a tej és tejtermékekben található meg nagy arányban. A D-vitamin szintén az optimális teljesítményt szolgálja, és segít karbantartani a csontok egészségét. D-vitamin többek között a tonhalban, a tojásban, a májban található, de a napsütés időszakokon kívül étrend-kiegészítők formájában történő pótlására is gondolni kell.

- A megfelelő folyadékfogyasztásról ne feledkezzünk el! 

Fogyasszon a sportoló legalább napi 2-3 liter folyadékot, leginkább tiszta vizet. Edzés, vagy versenyzés közben jó választás lehet a sportital, amely pótolja az elvesztett energiát, illetve az elektrolitokat. Kerüljük a szomjazást, hiszen ez nagymértékben csökkenteni a szellemi és fizikai teljesítményt. Gyermekek esetében a testtömeg 50-60%-át teszi ki a test víztartalma. Intenzív testmozgás esetén kb. 10-15 %-kal csökken a keringő vér térfogata. Ezt mindenképpen pótolni kell, hogy a szervezet ne kerüljön folyadékhiányos állapotba.

A mellékelt dokumentumok segítséget nyújtanak a szülőknek és a játékosoknak abban, hogy megismerjék a sporttáplálkozás alapjait és a gyakorlatban is alkalmazzák azt.

Dokumentumok

Képek

Kiemelt videó
Ilyen volt a 4. Tigris Kupa a Répce Sportcsarnokban tovább
Eseménynaptár
hétHKSZECSPSZOV
1812345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031
Király induló
Irigy Hónaljmirigy - Szombathelyi Tigrisek