2021/502

Védettségi igazolvánnyal lehet meccsre menni

Május 1-től - a védelmi intézkedéseinek feloldásáról hozott kormány rendelkezések értelmében - új szabályok vonatkoznak a sportlétesítmények, sportrendezvények látogatására. Védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló 18 év alattiak, okmányaik bemutatásával, maszk nélkül mehetnek sportrendezvényekre.

Miután megvan a négymillió fő beoltott - ez volt a kormány terve és feltétele - a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára több, eddig bezárt helyszín válik látogathatóvá, így a sportrendezvények (mérkőzések), sportlétesítmények is.

A jogszabályoknak megfelelően nyit a Király Sportlétesítmény is.

Ki számít védett személynek és milyen szabályok vonatkoznak rá a sportrendezvényeken?

Koronavírus ellen védett személynek az számít, aki rendelkezik erről hivatalos okmánnyal, azaz van védettséget igazoló plasztikkártyája.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a kötelessége és feladata.

A sportrendezvény rendezéséért felelős sportszervezet köteles annak a nézőnek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát e rendeletben meghatározott módon (védettségi igazolvány - oltási igazolás nem elegendő! -, illetve életkort igazoló okmány felmutatása) nem igazolja.

A védettségi igazolvány önmagában nem, csak a személyes fényképes okmányok valamelyikének felmutatásával együtt érvényes. A szolgáltatást nyújtó személyzet külön felhívhatja az érintett személyt az igazolványok felmutatására, de a rajtuk látható adatokat nem rögzítheti.

Amennyiben az üzemeltető elmulasztja az ellenőrzést, az rá nézve súlyos jogkövetkezményekkel jár: 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírság szabható ki rá, és a helyet akár egy évre is bezárhatják.

Nézők/látgatók

Védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt álló 18 év alattiak tehát, okmányaik bemutatásával maszk nélkül mehetnek be a sportrendezvényekre, sportlétesítménybe.

A sportrendezvényeken este 11 óráig vehetnek részt a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorú nézők.

Nagykorú sportolók, edzők

A 18. életévüket betöltött versenyszerűen sportolók és az őket felkészítő sportszakemberek (edzők) továbbra is látogathatják a sportlétesítményeket, ám nekik is kötelező igazolniuk sportoló minőségüket. A helyszín üzemeltetője, vagy annak alkalmazottja meg kell, hogy tagadja a belépést, amennyiben az igazolás bemutatása nem történik meg.

A helyszíneken a versenyző, valamint az őt felkészítő sportszakember - a védett személyekhez és a rájuk bízott kiskorúakhoz hasonlóan -, nem köteles maszkot viselni.

Dolgozók, közreműködők

A labdarúgó mérkőzésen feladataik teljesítése céljából résztvevők - a játékosok, a játékvezetők, a szakmai stáb tagjai, az egészségügyi személyzet, a résztvevő klubok vezetői, a rendező klub munkatársai (rendezők, labdaszedők, biztonsági szolgálat), az MLSZ által delegált ellenőrök, a sajtó munkatársai - védettségi igazolvány nélkül lehetnek jelen. Tekintettel arra, hogy a fentiekben felsorolt személyek számára a jelenlét védettségi igazolvány nélkül is engedélyezett, így a zártkapus mérkőzések megrendezésére korábban meghatározott létszámkorlátozó szabályozásokat érvényben maradnak. (jellemzően: stáblisták a résztvevő csapatok vezetője általi mérkőzés előtti kitöltése, aláírása és a játékvezetőnek, ellenőrnek történő átadása).

A maszkhasználatra vonatkozó szabályok a mérkőzéseken feladatot ellátók személyek esetében

A pályán és a kispadon tartózkodók (tartalék játékosok, sportszakemberek, szakmai és egészségügyi stábtagok) kivételével a sportrendezvényen foglalkoztatott személy - ha a koronavírus elleni védettséget a sportrendezvény rendezője felé védettségi igazolvány felmutatásával nem igazolja - köteles a sportrendezvény befejezéséig a szájat és az orrot eltakaró módon maszkot viselni a még be nem oltottak védelme érdekében.

Közterületeken továbbra is kötelező a maszk

Közterületen - például: buszmegállókban, nyilvános parkolónál, az utcán, tömegközlekedésben, boltokban - ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak, a még be nem oltottak védelme érdekében továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás, és tilos a gyülekezés.

3316171819202122