2020/1213

U19: kilenc feljátszó mellett is negyedik hely a tabellán

Tizennégy mérkőzésen szerzett 23 pontjával 2020 év végén az U19-es regionális (Észak-Nyugat) bajnokság negyedik helyen áll Hajmási Milán vezetőedző együttese, de ami ennél talán sokkal fontosabb: az ősz folyamán legidősebb utánpótlás korosztályunkból kilencen játszottak "fel" a felnőtt csapatba, többen közülük alapemberekké váltak Hegyi László együttesében is.

Egyesületünk törekvése minél több saját nevelésű fiatalt beépíteni megyei I-es gárdánkba, ezért az U19-es korosztály mindenkori edzőjének azzal a tudattal kell formálnia, szerveznie csapatát, hogy tisztában van vele: ha legjobbjaira a felnőttek vezetőedzője is számít a hétvégén, akkor a srácok nála lépnek pályára. Ez tulajdonképpen egyet jelent azzal, hogy az U19-ben a szakvezetés ritkán tudja az általa megálmodott és legerősebbnek vélt összeállítást pályára küldeni. Ami az U19-es együttesnél nehézség, az az egyesület szempontjából öröm. Talán ezért szerencsés, hogy U19-eseinket ősszel az a Hajmási Milán irányította, aki egyébként fő tevékenységét illetőn utánpótlás szakmai vezető a Király SE-ben, így kellően széles objektíven keresztül képes belátni a képzés teljes spektrumát, és ennek kapcsolatát a felnőtt együttessel.

- Ami a legfontosabb, hogy 20 fős keretünkből 9-en is pályára léphettek ősszel a felnőtteknél, és vannak olyan fiúk, akik egyre komolyabb szerepet töltenek be Hegyi Lászlóéknál. A három kapusunk, Horváth Alex, Tóth Ádám és Király Matyi is védett a megyei I-ben, Reseterits és Fábián a felnőtteknél is alapembernek számít, Nyárinak és Fülöpnek is voltak góljai, szép megmozdulásai az idény során, Márfy és Hazafi pedig debütálhatott. Ami pedig a dolog másik részét illeti, az U19 szereplése kapcsán is csak kevés hiányérzetem maradt, két mérkőzésen, a Lurkó (0-0) és az Andráshida (1-2) ellen hullajtottunk fájó pontokat, ha azok megvannak, ott lehetnénk a 2-3. helyek valamelyikén. De a mostani negyedik helyezésünk is rendben van - fogalmazott Hajmási Milán.

- Pedig nem indult túl szívderítően az idény. Két vereséggel nyitottunk, kikaptunk Ménfőcsanakon, majd itthon a Soprontól, hogy aztán idegenben arassunk győzelmet a Szombathelyi Haladás felett (2-1). Úgy tűnt, ez lesz az a siker, ami lendületbe hozza a brigádot, de mégsem ez történt.

- Én is azt gondoltam, hogy ez az eredmény belöki majd a szekeret, ehhez képest a következő bajnokin vereség az Ajkától, a listavezető MTE 1904-től, majd 1-0-ás előnyről egy borzasztó végjátékkal 1-2 a nem túl acélos Andráshida ellenében. Ezt követően utaztunk Csornára, ahol kevés visszajátszóval egy masszív hazai csapatot sikerült legyőznünk 3-2-re. Így utólag látszik, az volt a fordulópont. Ezzel a meccsel együtt az utolsó 8 bajnokiból 6-ot hoztunk két iksz mellett. És visszanézve a történteket, az is nyilvánvaló, hogy a sorsolásunk az elején volt nehezebb, hiszen az első öt fordulóban találkoztunk azzal a négy együttessel, amelyek rajtunk kívül most az élmezőnyben vannak. Folyamatosan akadtak hiányzóink, de általában nélkülük is megoldottuk a feladatokat. Az utolsó három játéknapon pedig - a megyei I-es vírus kényszerszünet miatt -, közel a legerősebbnek vélt brigádot tudtam pályára küldeni, ami a gólok számában és a játékunk minőségében is megmutatkozott. A srácok hozzáállását is ki lehet emelni, itt voltak az edzéseken, lehetett velük dolgozni, vevők voltak a melóra, hála az égnek. Tavasszal szeretném, ha legalább ennyit, vagy valamivel több pontot gyűjtenénk. Jó volna a negyedik helyet legalább megtartani, vagy esetleg feljebb lépni a tabellán. Miközben változatlan a szakmai koncepciónk: ha munkájukkal, teljesítményükkel kiérdemlik, újabb tehetségeknek fogunk lehetőséget biztosítani a feljebb lépésre, legyen az akár az U17-ből az U19-be, vagy tőlünk tovább a nagycsapatba.