2021/112

U13: három bajnokságban, három pályaméreten

Három sorozatban (U13-as regionális bajnokság, U14-es megyei pontvadászat, Bozsik-tornák) is versenyzett 2020 őszén U13-as korosztályunk. Balogh István tanítványainak ráadásul három különböző pályamérethez kellett alkalmazkodniuk. Elkezdődött az átállás a nagypályás futballra, de a sok változást is figyelembe véve maradt azért hiányérzet a vezetőedzőben az őszi teljesítmény kapcsán.

Balogh István, vezetőedző: - Ez a szezon rendhagyó volt számunkra, mert ezúttal három sorozatban kellett helytállnunk, ráadásul mindhárom sorozatban más volt a pályaméret, amihez alkalmazkodnunk kellett. A vírushelyzetet szerencsére relatíve jól átvészeltük. Mindig volt emiatt egy-két hiányzónk, de a tömeges megbetegedés szerencsére elkerült minket. Újdonságot jelentettek Lakosi Máté erőnléti és koordinációs edzései, valamint Hegyi László és Németh Bálint egyéni képzései is. Terveim között az első helyen a srácok képzése állt, technikai és fizikai értelemben egyaránt. Hasonlóan fontos feladatunk volt a nagypályás játék alapjainak elsajátítása és sikeres alkalmazása mérkőzés szituációban. Célom volt továbbá az edzésen való részvétel növelése is. Sajnos az előre eltervezettekből nem tudtunk mindent maradéktalanul megvalósítani, minden területen maradt bennem hiányérzet.

A játék fizikai részét illetően elégedett lehetek, a gyerekek bírták a három frontos terhelést is. Erősebb és koordináltabb a társaság az év elejéhez képest. Ebben nagy segítségünkre voltak Lakosi Máté és Hegyi László gyakorlatai, edzései is.

Ami a játékosok képzését illeti, ebben sok esetben sikerült előre lépnünk. Voltak, akik nagyon sokat fejlődtek, Szász, Hegyi, Bakucz Dominik magasabb korosztályban is megállták a helyüket. Hatalmasat lépett előre Nyári, Naisz és Sodics Tomi is, és sérüléséig Szabó Roland. Kovács Bálintra sem lehet panasz, de ő sérülése miatt „speciális eset". A többiek igyekezetére sem lehet panasz, de bennük még maradt fejlődési potenciál.

Ez a korosztály idén találkozott először a nagypályás futballal. Az U13-as regionális bajnokságban a 4-3-3-as játékrendszer két formáját próbáltuk ki, először egy forgatóval /4-1-4-1/, majd a szezon második felétől két védekező középpályással /4-2-3-1/. Szerettünk volna minden meccsen dominálni, magasan védekezni, agresszív támadójátékot játszani. A velünk nagyjából azonos képességű csapatok ellen - többé-kevésbé - ez sikerült is, viszont a nálunk erősebbek ellen már nem igazán működött. A tabellán elfoglalt helyünknél két-három hellyel jobbat vártam, de ha az elmaradt meccseinken jól szerepelünk, elérhető a szerintem reálisnak mondható 8-9. hely.

A megyei U14-ben a negyedik helyen állunk jelenleg, ami vállalható. Itt sok esetben keretünk azon játékosai kaptak szerepet, akik a régiós bajnokságban kevesebbet játszottak. A bronzra reális esélyünk van, remélem, tavasszal meg is szerezzük.

A Bozsik-tornákon szépen helytálltunk, élvezetes, jó meccseket játszottunk, bár sajnos ezeknek a fesztiváloknak a színvonala sokat esett az elmúlt évekhez képest.

Az edzéslátogatottság tekintetében is van még mozgásterünk, az általam kitűzött 80-90%-os szintet egyelőre csak a társaság bő egyharmada tudja teljesíteni.

Összességében a tervezett munkát el tudtuk végezni, bár nyilván a vírus okozta nehézségek minket is elértek. Pozitívum, hogy a keret minden tagja megfelelő játéklehetőséghez jutott, ami elengedhetetlenül fontos a gyerekek fejlődését illetően. Ami a tavaszi szezont illeti, továbbra is a már gyakorolt 4-2-3-1-es formációt fogjuk alkalmazni. Szeretném, ha a keret második fele technikai tudásban közelebb kerülne az elsőhöz. És az is célom, hogy sokkal agresszívabb, bátrabb, a kontaktokat kereső, nem elkerülő stílusban játsszunk majd a mérkőzéseken.