2023/1117

Tematikus nap, adathalászat a labdarúgásbanSzerző: Németh Zsolt

Tematikus nap, adathalászat a labdarúgásban

A Király SE élettani vezetője, Hurtik-Tóth Enikő is részese volt a Labdarúgó Módszertani Központ által szervezett programnak, amelyen a sportolókon végzett mérések adatainak minél hatékonyabb feldolgozása, elemzése volt a téma. Ez a személyre szabott terhelések meghatározásához, a sérülések elkerüléséhez és az optimális sportolói teljesítmény eléréséhez adhat nagy segítséget.

Ma már az utánpótlásban is rendszeresen végeznek méréseket a fiatal labdarúgókon. Ezek nagyon sok adatot szolgáltatnak, de nem mindegy hogyan, mennyire hatékonyan történik a kapott információk feldolgozása, elemzése.

Ehhez nyújtott segítséget a nap programja, amelyben nagy szerepet kapott az élcsapatok és a válogatott monitorozását szolgáló Catapult rendszer.

A játékosok terhelésének optimális beállításához mutattak be gyakorlati példát NB II-es csapattól és élvonalbeli klub utánpótlásából. A résztvevők láthattak 12-18 éves játékosok mérési eredményeit bemutató esettanulmányt illetve informatikai része is volt a programnak, amely azzal foglalkozott, hogy az elemzéseknél a mesterséges intelligencia alkalmazása milyen további adatokat szolgáltathat, hogy tudja kiegészíteni, pontosítani a mérési adatokat.

Bemutattak egy vitálkapacitás mérési rendszeren alapuló módszert is, amely az érfal állapotok és más adatok monitorozása alapján mutatja meg a test energiaszintjét, energiavesztésért. Ezzel a vizsgált személy mentális állapotát.

A rendezvényen bemutatott módszerek és információk Hurtik-Tóth Enikő révén a Király SE utánpótlásnevelésében és felnőtt csapatánál is hasznosíthatók lesznek.

Ilyen volt a 4. Tigris Kupa a Répce Sportcsarnokban tovább
196789101112