2022/613

Megnyílt a Király Park Hotel

Elkészült a Király Sportegyesület fejlesztésének legújabb szakasza a Király Sportlétesítményben: megnyitott a Király Park Hotel, Szombathely legújabb, négycsillagos minősítésű szálláshelye és sportdiagnosztikai, rehabilitációs központja. A beruházás része volt egy pályaépítési- és rekonstrukciós program, illetve a régi, lebontott A-épület helyén jelenleg is zajlik egy iroda- és öltöző épület kivitelezése, aminek átadása 2023 tavaszán várható. A Király Sportegyesület által megvalósított fejlesztést összesen 4.505.212.085 forint költségvetési forrással támogatta a kormány.

Király Sportlétesítmény: 15 év fejlesztései önerőből

A Király Sportlétesítmény két évtizeddel ezelőtt, 2003-ban nyitotta meg kapuit, abban az időszakban, amikor a vasi megyeszékhelyen (is) éppen a régi sporttelepek felszámolása, megszüntetése, és az ingatlanok kereskedelmi célú beépítése zajlott.

A Szombathely nyugati részén, Újperinten fekvő sportkomplexum létrehozásának ötletgazdája az a Király Gábor, válogatottsági rekorder kapus, aki 26 évet töltött a nemzetközi profi labdarúgásban. Németországi, angliai tapasztalataiból merítve már karrierje közepén megalapította szülővárosában egyedi sportszervezetét, amellyel értékrendjének, tudásának, filozófiájának átadása, a közösségépítés és mindenek előtt a fiatalok sportolási lehetőségének biztosítása volt a célja. Gábort aktív labdarúgó pályafutása alatt is az vezérelte, hogy a külföldi mintákat adaptálva hazai körülményekhez szombathelyi gyerekeknek teremtsen olyan inspiráló szakmai és infrastrukturális környezetet, amely néhányukat akár a profi karrier irányába is elindíthat, míg másokat a sportoláshoz és az élethez is elengedhetetlen tulajdonságokkal, úgy, mint kitartás, szorgalom,  fair play, lojalitás, csapatszellem, vértez fel.

Az első 15 évben kizárólag önerőből, magántőkéből épített és fejlesztett, az üzemeltető Király Sportegyesület működési támogatást nem kapott. A 6 hektáron elterülő Király Sportlétesítményben működik a Gábor nevével fémjelzett Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola, a 250 igazolt utánpótlás játékossal rendelkező Király Sportegyesület, valamint a K1rály Alapítvány.  A létesítmény kezdetektől 2020-ig otthona volt a női labdarúgó NB I-ben szereplő Haladás-Viktória FC-nek, a Grundball PFC utánpótlás egyesületnek, valamint a városrész, Újperint SE csapatának is.

A Király Sportegyesület elmúlt másfél évtizedes szakmai és közösségépítő törekvéseit, koncepcióját ítélte támogatásra érdemesnek a magyar kormány, amikor 2017-ben úgy döntött, központi forrást biztosít a Király Sportlétesítmény komplex fejlesztésének II. ütemére.

B-épület: a fejlesztés I. üteme, 2018-ból

A sportközpont fejlesztésének I. üteme még 2018-ban valósult meg. Akkor egy mintegy 1000 négyzetméteres, panorámás szülői váróval rendelkező kétszintes passzívház-szerű klubépület (ez a jelenlegi B-épület), valamint egy parafa-granulátumos ízületkímélő műfüves pálya épült.

A 2019 novemberében indult II. fejlesztési ütem a következőket tartalmazza:

• megépült a Király Park Hotel sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ
  • a meglévők helyén új pályák épültek, pályarekonstrukciókat végeztek
  • a régi, korszerűtlen A-épületet lebontották, helyén egy kétszintes, 1300 négyzetméteres iroda- és öltöző épület kivitelezése zajlik, aminek átadása 2023 tavaszán várható

Király Park Hotel: speciális sportdiagnosztikai és rehabilitációs központ, étteremmel, szálláslehetőséggel

A Király Park Hotel nem csak minőségi szálláshely, de rehabilitációs és egészségfejlesztő központ is egyben, amely az egy napot meghaladó terápiák esetén szállás lehetőséget is kínál a kezelésre szorulóknak.

Három szinten, 1800 négyzetméteren épült meg, 600 négyzetméteren a hotel, 500 négyzetméternyi területen pedig a rehabilitációs részleg, 11 kezelővel, kapott helyet. Prevenciós és egészségmegőrző programok, gyógytorna, speciális sportdiagnosztika, német módszer alapján kidolgozott FMR-terápia várja a kezelésekre érkezőket. A rehabilitációs részlegen mozgásszervi betegségek, sportsérülések, a műtétek utáni gyors felépülést segítő korszerű terápiák (többek között: elektroterápia, thermoterápia, manuálterápia, stb.) végezhetőek el.

A hotel részen 16 szoba biztosít szálláslehetőséget elsősorban a kezeléseken résztvevőknek, a sportturizmus (UEFA utánpótlás rendezvények, sportkonferenciák, sportszakmai továbbképzések, edzőtáborok) miatt Szombathelyre érkezőknek, a Király Sportegyesület sport- és üzleti partnereinek, de a négycsillagos minősítésű szálláshely-szolgáltatás bárki számára elérhető, igénybe vehető.

A hotelben étterem is üzemel, a 108 Restaurant Király Gábor válogatottsági rekorder kapus nemzeti csapatban igazolt fellépéseire utal, az a'la Carte étlapon az európai és mediterrán konyha ízeivel találkozhatnak a vendégek.

A fejlesztés nyomán 44 új parkolóhely is létesült.

Az elkövetkezendő időszakban a kivitelező feladat lesz még a hotel külső környezetének rendezése, a terület parkosítása.

A fenntarthatóság, környezettudatosság jegyében

A beruházás maximálisan fenntarthatósági szempontok figyelembevételével készült, a zöld szemlélet tetten érhető a megújuló energia, hőszivattyú, csapadékvíz újrahasznosítás, napelem, napkollektor, víztakarékos csapok ökotudatos műszaki megoldásaiban.  A Király Park Hotel AA++ energia besorolású, az alacsony fenntartási költségek hosszú távon biztosítják a komplexum környezettudatos, gazdaságos működtetését.

Pályarendszer: 1-1 új és felújított szabvány méretű élőfüves pálya, valamint 2 edzőterület

A meglévő pályákat részben felújították, új szerkezetet kaptak, részben újak épültek. A parafa-granulátumos ízületkímélő műfüves pálya mellett immár két UEFA-szabvány méretű (105x68-as) élőfüves nagypálya és két, szintén füves edzőterület áll a Király SE, és a sport turisztikai célból (edzőtáborozás) hozzá érkező partner egyesületei rendelkezésére. A labdarúgó pályákat korszerű, energiatakarékos, a nappali fényhez közelítő led-világítással, vízelvezető rendszerrel és labdafogó hálókkal látták el. A beruházáshoz tartozik még egy kisméretű, 60x40 méteres, szintén parafa-granulátumos felületű műfüves pálya is.

A-épület: 2023 tavaszára várható

A beruházás része a régi A-épület helyén felhúzott kétszintes, 1300 négyzetméteres, MLSZ-szabványoknak megfelelő iroda- és öltöző épület, amely külsőleg közel kész állapotban van, belül viszont még zajlanak a szakipari munkák, ezek befejezése 2023 tavaszára várható.

Megmarad, sőt a közeljövőben felújításra kerül a Király Sportlétesítményben található, a sportolni érkezők körében változatlanul népszerű úgynevezett „dühöngő" rész, amely két betonos kosaras és egy kézilabda pályából áll.

A Király Sportegyesület tulajdonában, sportcélokra

A mostani beruházás befejeztével az új épületek és a pályarendszer is a Király Sportegyesület tulajdonába kerül, Szombathely városa, az itt élők pedig ezáltal egy korszerű, nemzetközi szinten is minőséget jelentő sport komplexummal gyarapszanak.

2520212223242526