2021/1228

Erről szólt 2021 a Király Sportegyesületnél

B tehetségközpont lett egyesületünk, sporttörténelmi ezüstérmet szerzett felnőtt együttesünk, nemzetközi utánpótlás tornákat szervezetünk külföldi partner klubjaink részvételével, csapataink nagyszerűen helytállnak az átszervezett utánpótlás bajnokságokban, elhunyt egyesületünk társalapítója, első elnöke, Király Feri bácsi. Mérföldkövek a Király Sportegyesület 2021-es évéből. Olyan momentumok ezek, amelyekről a KSE névadó elnökét, Király Gábort is érdemes meghallgatni. Interjú.

- Ha nem kronológiai sorrendben haladunk a 2021-es történteket illetően, akkor mi számodra az év legemlékezetesebb történése?

- Természetesen egyesületünk elnökének, édesapámnak az elvesztése kívánkozik az élre, aki gyermekkori  példaképem volt, és azt hiszem életútja, emberi kvalitásai miatt abszolút példa lehet minden nálunk sportoló gyerek előtt ma is. Nem véletlen, hogy az első nemzetközi tornáinkat is az ő emlékének szenteltük - itt már rákanyarodnék az év örömteli történéseire -, amiken az U11-es és U12-es korosztályú srácaink nagyszerűen helytálltak. De mi sohasem a pillanatnyi eredményeket hajszoljuk. A Király Ferenc Emléktornákon sem ez volt a fontos. Megvan az elképzelésünk és megvan a türelmünk is ahhoz, hogy fejlesszük játékosainkat. És ehhez nagyszerű lehetőség, kiváló eszköz, ha olyan csapatokkal készülhetnek együtt a mieink, mint német partner egyesületünk, volt klubom, a német Hertha BSC, és olyan gárdákkal meccselhetnek, mint a Dunaszerdahely, a Klagenfurt, vagy az Admira. Minél több nemzetközi meccs van a lábukban, annál nagyobb a tapasztalatuk. Ha pedig ez kellő elhivatottsággal, szorgalommal, alázattal társul, akkor képességeinek megfelelően mindenki léphet egyet-egyet előre. Mi ezért dolgozunk.

- Nyár óta immár az MLSZ által kijelölt B minősítésű tehetségközpontként, amiből 28 van összesen az országban, és amelyeknek az a feladatuk, hogy a területileg hozzájuk tartozó körzet központokkal (C szint) felelnek az amatőr és Grassroots klubokban (D szint) nevelkedő labdarúgók kiválasztásáért, képzéséért és versenyeztetéséért.

- Nagy büszkeség a minősítés, és hatalmas feladat volt az elmúlt hónapokban, hogy az új rendszert az MLSZ által elvártaknak megfelelően felállítsuk és eredményesen működtessük. Megtettük azokat a szervezeti, strukturális, szakmai lépéseket, amikre szükség volt. Tavasszal tizenegy alap- és középfokú szombathelyi oktatási intézménnyel - általános iskolákkal, gimnáziumokkal, szakgimnáziummal és szakképzőkkel - kötöttünk együttműködési megállapodást. A nyári előkészítő munkát követően pedig kora ősszel elstartolt grassroots intézményi programunk, amelynek keretében szakembereink az óvodákban, iskolákban tartanak futball foglalkozásokat. Jelenleg nyolc óvodával és négy általános iskolával vagyunk szakmai kapcsolatban. Immár főállású edzőink is vannak a kis és középső korosztályokban, és nyáron aláírtunk egy megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karával, amelynek a céljai között szerepel, hogy a jövőben a prevenció és rehabilitáció területein számos felmérést végzünk a játékosainkon, különböző tréningeket, képzéseket valósítunk meg. Folytatódnak az egyéni képzéseink, a Brainkinetik-módszert pedig edzőink beépítették a heti tréningekbe. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a képzés mind a 28 tehetségközpontos helyszínén, így nálunk is, olyan átlátható, mérhető munka folyjon, amelynek köszönhetően minden tehetség a képességeinek megfelelő szinten bontakozhasson ki. A legjobbak útja az akadémiákra vezet, mások a tehetségközpontokban fogják megtalálni a számításaikat, és lesznek, akiknek a C szint lesz a megfelelő. Ami pedig a korosztályos csapataink bajnoki szereplését illeti, ősszel sok élvezetes mérkőzést láttam, biztató momentumokkal, helyenként emlékezetes egyéni teljesítményekkel, jó csapatmunkákkal. Ezt kell tovább vinnünk tavasszal. Lesznek olyan gyerekek, akik őszi teljesítményükkel kiérdemelték, hogy idősebb korosztályokban versenyeztessük őket.

- A 2021-es év is a járvány árnyékában telt. Milyen szervezési akadályokkal kellett szembenéznie az egyesületnek?

- 2020 után az idei történések már nem jelentettek akkora megrázkódtatást a társadalomnak, volt időnk megszokni, hozzáedződni, hogy folyamatosan alkalmazkodnunk kell az új rendelkezésekhez. Így tettünk mi is az egyesületnél. Volt, hogy bennünket is elért a betegség hullám, mérkőzéseket is kellett halasztanunk, de szerencsére decemberre mindet sikerült bepótolnunk.

- Felnőtt csapatunk sporttörténelmi ezüsttel zárt 2021-ben, és jelenleg is a második helyen áll a 2021/22-es bajnokságban. Elégedett vagy ezzel?

- Jó visszajelzése volt a nyári ezüstérem annak, hogy helyes úton járunk. Sokszor elmondtuk, nálunk a fiatalok integrálása is fontos része a csapatépítésnek. Tavaly közülük többen is nagyon komoly tapasztalatokat szereztek a felnőtt mezőnyben, amit ősszel már helyenként kamatoztatni is tudtak. Az ősz játékosa is egy 2004-es fiú, Reseterits Bálint lett. De ne feledjük, hogy a 17-20 év közötti srácok akkor tudnak egyenletesen fejlődni, ha van olyan rutinos játékos mellettük, aki egy-egy szituációban a pályán belül is segít nekik, vagy rájuk koppint, ha az kell. Szerencsére nálunk a góllövő listát 42 évesen is vezető Halmosi Peti és Subicz Gábor mellett a nyáron igazolt Schimmer Szabolcs is pontosan ilyen, mentor karakter. Ősszel volt egy nagyszerű, 14 meccses veretlenségi szériánk, minimális a hátrányunk az éllovas CVSE-vel szemben, ha sikerül tovább fejlődnünk egyéni szinten, az a csapat eredményességében is tükröződni fog.