2020/1210

Ha valaki profi labdarúgó akar lenni, annak van jövője nálunk

Utánpótlás korosztályaink és felnőtt csapatunk kiválóan sikerült őszi szezonjáról beszélgettünk egyesületünk tulajdonosával, Király Gáborral, szóba kerültek nemzetközi kapcsolatok, belső motivációk, az elvégzett munka gyümölcse, és az is, hogy mi volt az egyesület alapítóinak célja.

Már csak egy mérkőzés van hátra a korosztályos utánpótlás bajnokságok őszi szezonjából - U14-eseink a vasárnap az Üstökös FC Győrt fogadják - és az U12-U19 közötti korosztályok tabelláit böngészve látszik, hogy 6 csapatunkból 5 a mezőny első felében, a 3-6. helyeken zár majd fél távnál. Mit üzen ez az őszi teljesítmény az egyesület alapító tulajdonosának?

- Először is azt, hogy ez csupán egy pillanatfelvétel, egy állomás. Az állomások, lépcsőfokok sosem önmagukban számítanak, hanem mindig a kitűzött cél elérésének függvényében lehet és kell értelmezni és értékelni őket. Mi hosszú távra tervezünk, és fontosnak tartjuk a stabil alapok lerakását. Négy évvel ezelőtt elindítottunk egy, a korábbitól eltérő munkát. Ami már nem a sportra csupán szabadidős tevékenységként tekintőkre fókuszál, hanem elsősorban azokra, akik vevők a minőségi munkára. Akik akarnak és hajlandók is tenni azért, hogy napról napra fejlődjenek, jobb futballisták legyenek. Emeltük az edzésszámot, bevezettük az egyéni képzéseket és a műfüves pályánk átadásával megteremtődött a lehetősége annak is, hogy téli időjárási körülmények se jelentsenek akadályt, ha tréningezni akarunk. Kijelöltük az irányt, és most visszaigazolást kaptunk arról, hogy jó felé tartunk. A jelenlegi őszi tabellák azt mutatják, hogy korosztályaink egyre meghatározóbb szerepet töltenek be bajnokságaikban.

- Az U12-es korosztályunk kiemelt akadémiával ikszelt bajnokin, az U15-ösok megverték a Sopront, és a ZTE-vel is az utolsó pillanatokig partis meccset vívtak. Nyilván egy alapítónak nem kell ennél jobb visszaigazolás arról, hogy úgy haladnak a dolgok az egyesületében, ahogyan azt eltervezte.

- Néhány éve csapataink még tízen gólokat kaptak ugyanezektől az ellenfelektől, most meg azt láthatjuk, hogy kiélezett találkozókat vívunk velük. És nem az ellenfelek estek vissza, hanem a mieink fejlődtek egyéni és csapatszinten is. Ehhez szükség volt türelemre, és arra, hogy legyen egy koncepció, amit végigviszünk. Nálunk mindkettő adott. A járvány új helyzetet teremtett minden fronton. Szülőknek, edzőknek, egyesületeknek, szurkolóknak, játékosoknak. Mindenkinek alkalmazkodnia kellett. A Király SE-nél a szakmai vezetés megadott minden lehetséges támogatást az edzőknek ahhoz, hogy a korosztályokra szabott edzésprogramokat online, home office verzióban is működtethessék. A gyerekekre pedig az várt, hogy a kapott feladatokat otthon elvégezzék. Ami jól működött a járványhelyzetben, azt pedig tovább vittük és beépítettük a nyári edzésmódszerekbe. Számomra a legnagyobb öröm az, hogy a gyerekek megérezték, az elvégzett munkának meglesz az eredménye. Sokat változott a srácok hozzáállása is, pozitív értelemben. Minél több egyéni munka, annál nagyobb az esély az egyéni jó teljesítményre a mérkőzéseken. Minél többen dolgoznak jól, annál nagyobb az esély a csapat sikerére. Ezek így függnek össze. És a pályán ősszel nem egyszer azt láttuk - nem csak a nagyobb korosztályokban, de a Bozsik-tornákon is -, hogy csapataink vert helyzetből fordítottak, álltak talpra, mert hittek önmagukban és az elvégzett munkában.

- Mennyire játszik közre a gyerekek fejlődésében az, hogy a Király SE szakmai együttműködést alakított ki két volt Bundesliga-csapatoddal, a Herthával és a Leverkusennel, valamint köttetett egy hasonló partnerség a felvidéki Dunaszerdahellyel is?

- Fontosak számukra a nemzetközi kapcsolatok, a külső impulzusok, ezekből nagyon sokat tanulhatunk. Edzők, játékosok, sportszakemberek egyaránt. Ezért is jártunk tavaly Németországban mindkét partnerünknél. Jó példa arra, hogy milyen motivációt jelenthet egy játékosnak egy ilyen külföldi tanulmányút, Veszelinov Dánielé. Kapusunknak olyan motivációt, lendületet adtak a németországi benyomások, olyan munkát tett bele ezután az edzésekbe, mérkőzésekbe, hogy nyáron megnyílott az út számára egy Európa Liga-induló profi együttesbe igazolni, csatlakozott a DAC 1904-hez. Ez a lehetőség minden játékos előtt adott. Az egyesületünk filozófiája, hogy segítjük a fiatalokat a fejlődésüknek megfelelő következő lépcsőfok megtalálásában, megugrásában. Ha valaki profi labdarúgó akar lenni, és nem csak mondja, de tesz is érte, akkor annak van jövője nálunk.

- Nem csak az utánpótlás, de a felnőtt megyei I-es együttes is remek őszt zárt. Feljutás a Magyar Kupa főtáblájára, és harmadik hely a bajnokság bő egyharmadánál.

- Az egyesület alapításakor is az volt a tervünk, hogy minél több saját nevelésű fiatal alkossa majd a keretünket, kezdőcsapatunkat. Most értünk el odáig, hogy mára ez realitás. Felnőttek a srácok, öröm, hogy sok 16-18 éves fiú tudott bemutatkozni, gyökeret verni az együttesünkben. Persze az sokat segít nekik, hogy vannak a csapatunkban olyan rutinos volt NB I-es játékosok, akik a pályán belülről tudják a fiatalokat támogatni, terelni a helyes irányba. Legyen szó edzésmunkáról, taktikáról, kommunikációról.  Aki ezekre vevő, az láthatóan szárnyal, gólokat rúg, küzd és lelkesedik. Ez viszi őket előbbre, ettől lesznek jobb futballisták. Felnőtt együttesünknél is lépésről lépésre haladunk, építkezünk. Most ott tartunk, hogy hamarosan realitás lehet az NB III. A megyei mezőnyben érezhető, hogy sokan kettőzött erővel készülnek ellenünk, szeretnék megmutatni, hogy jobbak nálunk. De a mi gyerekeinknek ez nagyszerű motiváció, fontos, hogy pallérozódjanak, megtanulják, hogy befektetett energia nélkül nem hullik semmi az ölükbe. És ha megérik rá a csapat, az egyesület, akkor idővel megérkezünk a harmadosztályba.