Hírek
vissza
2021/719

Horváth Péter: önálló gondolkodás, pozitivizmus, technikai képességfejlesztés

Horváth Péter: önálló gondolkodás, pozitivizmus, technikai képességfejlesztés

Nem csak játékosként alkotott nagyot, hiszen alapító tagja volt az NB II-ből indult, és a most véget ért szezonban NB I-es bajnoki címet nyert szombathelyi futsal csapatnak, de 33 éves kora ellenére máris komoly utánpótlás edzői sikereket tudhat maga mögött: Horváth Péter több olyan fiatalemberrel csapattársként ünnepelhette a bajnoki aranyat, akikkel 2012-től 9 éven át utánpótlásedzőként is foglalkozott a Szombathelyi Haladásban. A futsal bajnok és kupagyőztes, kétszeres bajnoki ezüst- és bronzérmes Horváth Péter lezárta profi játékos karrierjét, és július 1-től immár a Király SE edzői stábját erősíti. 

Talán kevesen tudják róla, de Horváth Péter viszonylag későn kezdett el futballozni, már 17 éves volt, amikor rászánta magát, hogy edzésre jelentkezzen a gyöngyösfalusi futballpályán. Az ifi csapatban szeretett volna játszani, de az edzők hamar felismerték, hogy egy ösztönös tehetséggel van dolguk, így első mérkőzésén egyből a felnőttek között debütálhatott. Kvalitásaira mások is felfigyeltek, csakhamar leigazolt a Haladás, ahol két idényt az U20-as együttesben futballozott. A korosztályból kiöregedve Ausztria felé vette az irányt, az Oberpetersdorfban szúrta ki magának, s csábította az alakuló másodosztályú Haladás futsal csapatához Jakab Csaba. A gencsi fiú tündérmeséje innen vette kezdetét, s végül 2010-2021 között egy-egy bajnoki arannyal és Magyar Kupa győzelemmel, valamint két-két bajnoki ezüsttel és bronzzal íródott a Haladás futsal történelmébe.

- Az első futsal mérkőzésemen még nem játszottam, a harmadikon viszont már kezdő voltam - kezdett bele emlékezetes pályafutása felelevenítésbe Horváth Péter, akinek azután egy évvel, hogy a Haladás futsalhoz került, edzői karrierje is beindult. - Ekkor még csak 23 éves voltam, és az U11-es csapatot bízták rám, ezt a korosztályt végig is vittem, és idén együtt nyertünk bajnoki címet a srácok közül Homlok Leventével és Gerencsér Antallal. Fantasztikus volt megélni, hogy játszhattam is azokkal, akiket éveken át az alapoktól tanítottam. Ez is motivációt jelentett, hogy érdemes az edzői pályán maradnom. És nagyszerű volt az az út is, amit a Haladás futsallal közösen bejártunk: kupagyőzelem, bajnoki cím, ezüst- és bronzérmek, egy olyan közösségben, amit együtt építettünk, és ahol hat éven át csapatkapitány lehettem. Elégedett vagyok a játékos pályafutásommal, talán csak annyi hiányérzetem van, hogy a válogatottság kimaradt belőle, a B keretig jutottam, és az utolsó szezonban már kevesebb szerepet kaptam annál, mint amit előzetesen reméltem. Amit elértem, azt mind a kitartásomnak, a sok plusz munkának köszönhetem, hiszen nálam az alapok hiányoztak. A heti tíz edzés mellett évek óta külön egyéni képzésekre jártam, hogy fejlődni, tanulni tudjak. Ezt a szemléletet, munkamorált szeretném átadni edzőként a fiataloknak. Nagyon örültem, amikor a Király SE megkeresett, hogy szívesen látnának a szakmai stábban. Úgy érzem, hogy az egyesület is egy kiugrás, nagy lehetőség előtt áll, én pedig szeretnék ennek a részese lenni. Közös a KSE filozófiájában és bennem, hogy a munkában hiszünk, és folyamatosan fejlődni szeretnénk. Karrierem során rengeteg edzővel dolgoztam együtt, nagyon sokat tanultam Turzó József szövetségi kapitánytól, a spanyolok közül pedig Marcos Angulótól és a jelenlegi trénertől, Juanra Calvo Rodrigestől is. Előbbitől a legfontosabb, amivel azonosultam, hogy elsősorban önálló gondolkodásra, és az ebből fakadó döntések felvállalására kell megtanítanunk a gyerekeket. A mediterrán edzők szellemiségéből pedig azt vallom magaménak, hogy nem a hibák felelőseire, hanem mindig a pozitívumokra koncentrál. És amit a futsalból átemelhetünk a nagypályára, az a labdaérintések száma, ami hozza magával a technikai képességek fejlődését is. Volt futsalos tanítványaim nagypályán kivétel nélkül csapataik legtechnikásabb játékosai, aminek az oka, hogy egy futsal edzésen lényegesen több labdaérintése van egy játékosnak, mint egy nagypályás foglalkozáson. Azon leszek, hogy az önálló gondolkodás-pozitivizmus-technikai képességfejlesztés hármas mentén minél több kiváló játékost neveljünk a Király SE-nek. Múlt héten kezdtük a közös munkát, és örömmel tapasztaltam, hogy bizonyos dolgokat már pár edzés után is viszont láttam tanítványaimtól - vont mérleget karrierjéről, és avatott be szakmai ars poeticájába Horváth Péter, aki U10-es csapatunk felkészülését irányítja.

Horváth Péter és Király Gábor

- Szeretnénk technikailag képzett, gyorsan dönteni képes játékosokat adni a magyar labdarúgásnak, és Péter pontosan tudja, hogy ezt hogyan érhetjük el. Fiatal kora ellenére máris nagy gyakorlattal rendelkezik, komoly erőssége lesz szakmai stábunknak. Érkezése illeszkedik abba a vonalba, hogy a fiatal, tehetséges, hiteles edzőgeneráció tagjainak kívánunk lehetőséget biztosítani - fogalmazta meg várakozásait új szakemberünk érkezésével kapcsolatban Király Gábor, egyesületünk elnöke.   

 

 

Kapcsolódó témák: U10-es csapatunk
Kiemelt videó
Ilyen volt a 4. Tigris Kupa a Répce Sportcsarnokban tovább
Eseménynaptár
hétHKSZECSPSZOV
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930
Király induló
Irigy Hónaljmirigy - Szombathelyi Tigrisek