Hírek
vissza
2020/521

Nagyon várták a gyerekek, hogy ismét csapatban tudjanak dolgozni!

Nagyon várták a gyerekek, hogy ismét csapatban tudjanak dolgozni!

Mit hozott (vagy vette el) két hónap karantén, mit mutatnak a tesztek eredményei, és hogyan tervezzenek a szülők, gyerekek nyárra? Ezekről is beszélgettünk Hajmási Milánnal, a Király Sportegyesület szakmai vezetőjével.

- Március közepén pár nap alatt nagyot változott körülöttünk a világ, a járvány vészhelyzet miatt le kellett állítani az edzéseket, később az utánpótlás bajnokságokat is lefújta a Magyar Labdarúgó Szövetség. A tréningek online folytatódtak, hogyan sikerült az átállás a Király Sportegyesületben?

- Mindenek előtt: gyorsan kellett alkalmazkodnunk a változó körülményekhez - nyomatékosította Hajmási Milán, szakmai vezetőnk - de, becsapnánk magunkat, ha azt mondanám, hogy ez mindenkinek nagyon könnyű volt. A MatchMeeting és a Nethlete rendszereket a hétköznapokban eddig is használták edzőink, de most rövid idő alatt számos olyan funkcióval és egyéb programmal kellett megismerkedniük, ráadásul ezt az új tudást villámgyorsan a gyakorlatba is átültetniük, amibe a kollégáknak bele kellett rázódniuk. Amint ez megtörtént, nagyon sok pozitív tapasztalatot szereztünk. Összességében: fel tudtuk venni a ritmust, gyorsan át tudtunk állni, ami örömteli. Persze a kiadott feladatok végrehajtásának ellenőrzése szintén kihívás volt, aminek sikerült megfelelni, más kérdés, hogy a különböző társadalmi és szociális hátterű gyerekeknek a feladatokat volt-e egyáltalán lehetőségük elvégezni. A többségnek, azt hiszem, igen. Az általunk használt programokra visszatérve: szeretnénk, ha ezek az appok lennének már ősztől a szülőkkel történő kapcsolattartás elsődleges felületei is, ahonnan a mérkőzésekről, edzésrendről, esetleges változásokról lehet folyamatosan tájékozódni. Ami pedig azt illeti, még ránk is vár egy komoly feladat: az elmúlt hetekben összegyűlt edzésterveket, anyagokat kell egy gyakorlattárba rendszereznünk, strukturálnunk, hogy az ilyen váratlan helyzetekre legközelebb még gyorsabban, hatékonyabban tudjunk reagálni.

- Tesztekkel nyomtuk meg a restart gombot, milyen visszajelzéseket kaptak az edzők a gyerekek karantén munkájáról?

- A U8-U19-es korosztályokban végeztettük el a felméréseket, U11-ig szinte a teljes létszámunknak, a nagyobbaknál itt-ott voltak hézagok, főleg a legidősebbeknél, ahol még tartott az érettségi a felmérések hetében. A tesztek eredményeiből  kiderült, hogy ki dolgozott otthon és ki nem. Pozitív, hogy labdaügyességben - főleg a kis korosztályoknál - egyértelműen látszik, hogy volt sok otthoni gyakorlás. Az állóképességi rész pedig pontosan megmutatta, hogy kik voltak azok, akik megcsinálták a kiírt futóedzéseket. Erőnlétben, néhány kivételtől eltekintve, visszaestek a srácok, ami azért a körülmények ismeretében nem annyira meglepő. 

- A héten már csoportokban dolgoztatok, működik a bontás?

- Nagyon is! A kis és nagy korosztályokat ketté vettük, külön napokon is edzenek. A nagyobb korosztályt még egyszer megbontottuk, eltérő időpontban gyakorol az U17-U19, míg alattuk U12-ig a többi korcsoport egy időben, de külön pályákon végzi az edzéseket. Korosztályonként heti két tréning van, plusz a kiadott erősítő feladatok, amiket továbbra is otthon kell megcsinálniuk a gyerekeknek. A 8-10 fős csoportokkal 3 állomásos köredzéseken megyünk végig, van labdatechnika, kapura lövés és elkezdtük a kis létszámú (3 vs. 3, 4 vs. 4, 5 vs. 5) egymás elleni játékot is. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek ki voltak éhezve a focira, nagyon-nagyon várták, hogy ismét csapatban tudjanak dolgozni, a társakkal együtt. A motivációjuk is magas, és nekünk is könnyebb, ha a helyszínen tudjuk kontrollálni a munkát.

- Hogyan tovább, mire számíthatnak a játékosok, szülők nyáron?

- Június végéig biztosan pályán leszünk, elképzelhető, hogy idővel növeljük az edzések számát. Júliusban tervezünk 2-3 hét leállást, az idősebbek hamarabb fognak kezdeni, a kisebbeknél egy ideig fakultatívak lesznek a tréningek. Egyelőre ezek az elképzeléseink, de addig nem lehet pontosabbat mondani, amíg az MLSZ el nem készíti a következő utánpótlás bajnokságok versenykiírásait. Ennek ismeretében fogjuk felépíteni a nyári felkészülési programokat. Ezt már mindannyian nagyon várjuk.

 

Képek

Kiemelt videó
Tigris Kupa U11 tovább
Eseménynaptár
hétHKSZECSPSZOV
36123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930
Király induló
Irigy Hónaljmirigy - Szombathelyi Tigrisek