Hírek
vissza
2018/809

Király: a hatékonyság lesz a kulcs az egyesület életében

Király: a hatékonyság lesz a kulcs az egyesület életében

Alapításának 12. évébe lépett a Király Sportegyesület. 250 igazolt labdarúgóval, mára már meghatározó klubja a szombathelyi foci életnek. A klub alapítója, a rekorder kapus Király Gábor egy hatékony rendszerben gondolkodik és előre tervez.

 

Milyen minta alapján építette fel a Király Sportegyesületet?

-Rengeteg mindent szívtam magamba angol és német profi klubjamban a külföldön töltött évek alatt. 18 esztendő nem kevés idő, felnőtté válik egy gyerek, én ennyi ideig figyeltem a Herthában, a Crystal Palace-nál vagy épp az 1860 Münchennél hogyan építenek fel egy klubot, hogy kezelik az utánpótlást, minként menedzselnek egy egyesületet vagy épp hogyan gondozzák a gyepet. Amit hasznosnak és hatékonynak gondoltam, lejegyeztem. Van egy elképzelésem, ami mentén szépen haladunk az egyesületben. Nem más ország sajátosságait akarom itt létrehozni, sokkal inkább a magyar közegben is működő rendszert szeretnék felépíteni, amiben a kulcsszó a hatékonyság. Az út elején vagyunk, de már elindultunk. Megtettük az első két-három lépést.

 

Mik ezek a lépések?

-250 főre bővült a létszám a Királyban, ennyi igazolt labdarúgónk van. Az EB után sokan szerettek volna nálunk focizni, mi pedig megteremtettük hozzá a feltételeket. Elindult az ovi foci programunk, van megyei I-es felnőtt csapatunk , -összesen 13 korosztályos csapat-, így tulajdonképpen 5-6 éves kortól egészen a nagycsapatig folyamatos az előrelépési lehetőség nálunk. Az U12-es korosztálytól U19-ig országos bajnokságban szerepelnek csapataink. Az előbb felsorolt tények csak az elmúlt két év munkájának eredményei. Rehabilitációs egységgel dolgozunk, az erőnléti edző, a gyógytornász, a masszőr együtt „lélegzik” a csapatokkal, rögtön ott vannak sérülés esetén. Ezt nagyon fontos dolognak tartom, csakúgy mint a sérülés megelőzést. Például szűrjük a tartáshibákat és korrekciós gyakorlatokkal segítjük a gyerekeket. Sok minden átalakult szemléletben is a Királyban, igyekszünk a rendszerben mindenkinek megtalálni a helyét. Még mindig egy átmeneti időszaknak gondolom a mostanit, de dolgozunk és megyünk előre.

Király Gábor a létesítmény új épülete előtt

Király Gábor a létesítmény készülő új épülete előtt

 

A létesítmény fejlesztéséről mit lehet tudni?

-Kinőttük a Király Sportlétesítményt, fejleszteni kellett. Ha csak azt említem, hogy négy öltöző van a főépületben, miközben akadnak 6 bajnoki mérkőzéses hétvégéink... Nálunk játszik hazai pályán a Viktória-Haladás, az Újperint, a Király valamint ebben az évben már a Grundball is itt van otthon. Az igények kielégítésére így tehát a Király Sportegyesület új épületet kap és új pályákkal, új fejlesztő szigettel, futódombbal bővül a létesítmény. Az új épülettel kapcsolatosan igyekeztünk a családok igényeit szem előtt tartani a panorámás szülői váróval. Bármelyik pályán is edz a gyermek, a szülő komfortos körülmények között figyelheti majd az épületből. A másik kulcskérdés a műfű volt. Sikerült olyan megoldást talánunk, ami eloszlatta a kételyeimet. Rajtunk kívül még csak egy helyen van Magyarországon (Dorogon) ez a parafagranulátumos izületkímélő műfüves pálya. Puha és környezettudatos, a nagy melegben sem bocsát ki káros anyagokat és így végre a szabadban töltött időszak télen sem rövidül le túlságosan.

 

 

Mikor lesz kész a fejlesztés, mit hozhat ez az egyesület életében?

-Még ebben az évben birtokba vesszük az új épületet, ezzel azt gondolom az infrastuktúrális feltételek adottak lesznek a minőségi szakmai munkához. Mindig azt szoktam mondani, hogy egy Herthában sem edzenek többet a gyerekek, de a hatékonyság az más. Ez lesz az utunkon a következő lépés. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy az eredményesség számonkérése 12-13 éves kor alatt nem szerencsés. A győzni akarás úgyis benne van a gyerekben. Először tanuljon meg bánni a labdával, futni, küzdeni, szedje magára a technikai tudást, a taktikai fegyelmet.  A sport rendre, rendszerre, alázatra nevel. Ez az élet bármely területén a hasznukra válik. Nekem az a meglátásom, hogyha egy gyerekből kihozzuk a benne rejlő maximumot, az a legtöbb, amit tehetünk. Hogy ez mire elég, előre nem lehet tudni. De ezzel már sokat tettünk azért, hogy egészséges , kigyensúlyozott felnőtt legyen. Mindig is úgy gondoltam, hogy a munka meghozza a gyümölcsét, így lesz ez a Király életében is, hiszen hosszútávon az a célunk, hogy minőségi játékosokkal segítsük a szombathelyi vagy épp a hazai labdarúgást.

 

Kiemelt videó
Király-Ikervár 4:1 tovább
Eseménynaptár
hétHKSZECSPSZOV
091
104567810
111112131415
12181920212224
1325262728293031
Király induló
Irigy Hónaljmirigy - Szombathelyi Tigrisek